افزایش ابتلا به تب کریمه کنگو در کشور/چند نفر مبتلا شدند؟
به گزارش کارگر آنلاین ، تب کریمه کنگو اولین بار در سال ۱۳۷۸ به طور رسمی و قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد، از ابتدای شناسایی اولین مورد ابتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در سال ۱۳۷۸ تا کنون یکهزار و ۶۰۹ مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده و از آن زمان تاکنون ۲۰۹ نفر یعنی ۱۳ درصد به علت ابتلا به این بیماری در کشور فوت کردند.
گزارشهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می دهد، در سالجاری نیز ۱۳ نفر مبتلا به تب کریمه کنگو در کشور شناسایی شدند و یک نفر نیز جان خود را به دلیل ابتلای به این بیماری از دست داده است.
متخصصان بیماریهای عفونی می گویند تب کریمه کنگو یک بیماری خونریزی دهنده تبدار حاد است که بیشتر به وسیله کنه منتقل می شود، با وجودی که ویروس مخصوص حیوانات است موارد تک گیر و همه گیردر انسان نیز اتفاق می افتد و این بیماری مرگ و میر بالایی دارد.
کنه مخزن و ناقل بیماری تب کریمه کنگو است و از طریق تماس با پوست و ترشحات حیوان آلوده، انسان مبتلا به آن می شود
به گفته آنان، کنه مخزن و ناقل بیماری است، عفونت درانسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، یا تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و تماس با خون و بافت های بیمار مبتلا ایجاد می شود. خطر انتقال در طی ذبح حیوان وجود دارد. پس از آلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با او نیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند.
تا کنون در سطح جهان همه گیری هایی از بیماری در سربازها، اردوگاهها یا کسانی که از گوسفند و گاو نگهداری می کنند و کارکنان بیمارستانی، اتفاق افتاده، پرندگان در چرخه گسترش ویروس نیز می توانند حامل کنه های آلوده باشند.
دکتر حمید عمادی استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه گفت: شیوع بیماری تب کریمه کنگو بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت کنه است، سردرد، تب شدید، کمردرد، درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، قرمزی چشم و سرخی گونه و خونریزی از علایم آن است.
وی افزود: علائم بیماری یک تا سه روز بعد از نیش کنه آلوده یا پنج تا ۶ روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد میشود. بعد از چند روز بیماری وارد مرحله خونریزی میشود. خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثرا به دلیلی خونریزیهای شدید داخلی است و مرگ و میر بر اثر بیماری زیاد است.
عمادی با بیان اینکه دامداران، کشاورزان، کارگران کشتارگاهها، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی، بخصوص در بیمارستانها در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند، ادامه داد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک عفونت ویروسی و به شدت واگیردار و یکی از بیماریهای مشترک بین انسان وحیوان است که عمدتا توسط کنه منتقل می شود.
این متخصص بیماریهای عفونی تصریح کرد: این بیماری از طریق تماس با حیوان آلوده و در هنگام ذبح حیوان و تماس با امعاء و احشاء آلوده آن و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی به انسان منتقل میشود. با توجه به اینکه در بیشتر کشورها بخصوص کشورهای همسایه ایران از جمله عراق ویروس این بیماری وجوددارد، از طرف دیگر قاچاق دام از کشورهای همسایه به داخل کشور صورت می گیرد، بنابراین همیشه خطر انتقال وبروز این بیماری وجود دارد.
افزایش ابتلا به تب کریمه کنگو در کشور/چند نفر مبتلا شدند؟
در بیماری تب کریمه کنگو حدود ۳۰ درصد احتمال مرگ و میر وجود دارد اما قابل پیشگیری و درمان است و در صورت تشخیص سریع و به موضوع از شدت بیماری و کشندگی آن کم می شود
به گفته عمادی، در این بیماری حدود ۳۰ درصد احتمال مرگ ومیر وجود دارد اما قابل پیشگیری و درمان است، در صورت تشخیص سریع و به موقع و شروع درمان از شدت بیماری و کشندگی آن کم می شود.
وی افزد: راه انتقال کریمه کنگو عفونت در انسان پس از گزش توسط کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست ایجاد شده، تماس با خون، ترشحات و بافت حیوان آلوده در هنگام ذبح دام، کمک به وضع حمل دام و قطعه قطعه کردن گوشت تازه دام آلوده موجب انتقال ویروس به انسان می شود.
ذبح دام های آلوده شایعترین راه انتقال بیماری در کشور
عمادی، شایعترین راه انتقال این بیماری را در کشور ذبح دام های آلوده و تماس با لاشه دام دانست و ادامه داد: هموطنان باید از خرید و مصرف گوشت دامی هایی که به طریق غیر قانونی و قاچاق وارد کشور می شوند، یا بصورت غیر بهداشتی ذبح وعرضه می شوند، از کشتار دام در محیط خارج از کشتارگاه خودداری کنند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: باید با کمک دامپزشکی محل سکونت نسبت به کنه زدایی دامها و سم پاشی محل نگهداری آنها اقدام شود و از تماس مستقیم پوستی مخاطی با خون وترشحات آلوده دامی درحین ذبح یا زایمان دام پرهیز کنید.
عمادی افزود: افرادی که در محیط های دامپروری و روستایی حضور دارند خود را در برابر گزش کنه با استفاده از مواد دورکننده حشرات بر روی لباس وبدن، پوشانیدن قسمتهای از بدن که درمعرض خطر گزش کنه هستند با استفاده از دستکش وپوشیدن لباس آستین بلند محافظت کنند.
به گفته وی، هنگام تماس با گوشت، خون وترشحات دام های مشکوک از دستکش و وسایل حفاظت فردی استفاده کنید. گوشت وجگر را پس از پخت کامل مصرف شود، ویروس بیماری در فرآورده های دامی، پس از پخته شدن به مدت ۱۵ دقیقه ودرحرارت ۸۵ درجه سانتی گراد از بین می رود.
عمادی خاطرنشان کرد: درصورت خرید گوشت دام هایی که از سلامت آنها مطمئن نیستید، گوشت را به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی گراد دریخچال نگهداری کنید و سپس با پوشیدن دستکش نسبت به قطعه قطعه کردن، شستشو وبسته بندی آن اقدام کنید.